Sztornó

Amikor mindez megtörtént, harmincas éveimnek közepén jártam. Történelmet tanítottam egy budapesti gimnáziumban, feleségemmel és a két gyerekkel boldogan éltünk két és félszobás lakótelepi lakásunkban. Erősnek éreztem magam, tele tervvel, ambícióval. Közeledett a tanév vége.

Egy napon, akkor még számomra érthetetlen okokból, összefogott ellenem a külvilág. Az események úgy kezdődtek, hogy kibírhatatlanul meleg volt a lakásban. A panel, hogyha átmelegszik, hosszú ideig megtartja a meleget. Szorongásos álom kerített hatalmába, amitől később sem tudtam szabadulni. Később levelet kaptam az APEH-tol. Egy jelentéktelen adategyeztetés kapcsán kértek, fáradjak be.

Eközben a hétköznapi élet apró-cseprő, elintézetlen ügyei mind összetorlódtak a fejem fölött. Mindig is tudtam, hogy egy napon, a kisebb-nagyobb stiklikért meg kell fizetnem. De soha nem gondoltam volna, hogy mindennek ez az ára. Gyanússá vált a viselkedésem a családom, a kollégák és a hatóság számára. Elkapott az örvény: minél inkább kapálóztam, annál mélyebbre húzott le.

Cím: Sztornó
Angol cím: Storno
Év: 2006
Rendező: Pálos György
Forgatókönyv: Pálos György
Zeneszerző: Végső Zoltán
Hangmérnök: Kőporosy János, Várhegyi Rudolf
Producer: Czabán György, Győri Csilla
Technikai adatok: 35mm színes, Dolby Digital, 90 perc
Szereplők: Lovasi András, Ficzere Béla, Láng Annamária, Naszlady Éva, Hollósi Frigyes, Lázár Kati, Kovács Patrícia, Tilo Werner, Csákányi Eszter, Tóth Eszter, Dózsa Erzsébet, Bojtár B Endre, Lovasi Eszter, Hoffmann Huba, Rózsavölgyi Adél, Rátgéber László